- 80 dag cukru pudru
- 3 łyżeczki glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
Do goracej wody (wrządku) dodaje żelatynę. Mieszam do rozpuszczenia.Następnie do tego dodaję glukozę i mieszam aż do rozpuszczenia. Wysypuję cukier puder na blacie i stopniowo dodaje mój wymieszany kubek (z wodą, żelatyną i glukozą). Mieszamy, ugniatamy.
SPRAWDZONY UDANY PRZEPIS. Lukru plastycznego używam do ozdobienia tortów. Jest jak plastelina. konsystencja w zależności od dodania cukru pudru. Można dodać także barwników spożywczych do zabarwienia. ja swoich nie mogłam znaleźć w sklepie dlatego zamówiłam w internecie. Jak nie macie w domu barwnika możecie użyć barwników do jajek - też wyjdzie:)
Lukier królewski - (przepis z gazety "dekoracja ciast")
- 500 g cukru pudru
- 2 jajka średniej wielkości
- łyżeczka soku z cytryny
Cukier puder przesiewam do miski. Dodaje białka i sok z cytryny a następnie ubijam składniki. Miksuje na niskich obrotach przez ok 5 min. Konsystencja powinna być gładka i lśniąca, jeśli bywa za gęsta dodaje kroplę soku z cytryny i mieszam przez ok 2 min . Jeżeli lukier tworzy sztywny stożek wówczas jest to sygnał że jest gotowy. Wygodą tego lukru jest to , że można go przechować ok 5 dni lodówce. Przełożyć go do szczelnego pojemnika przykryć wilgotną szmatka. Jednak świeżo zrobiony jest najlepszy. ale jak komuś zostanie nie wykorzystany to świetna alternatywa.

PRZEPIS SPRAWDZONY- przede wszystkim polecam do ozdobienia ciastek, ciast. babeczek.
Lśniący lukier -(przepis od mamy )
- Cukier puder
- woda
Mieszamy cukier puder z wodą.
Ten Lukier najlepiej nadaje się do oponek, pączków, suchych ciast .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz